Współrzędne wierzchołka paraboli
Natalia: Jakie współrzędne ma wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji f(x)= x2 −6x +6?
wyliczyłam deltę i wyszło mi 2√3, ale wydaje mi się, że jest to zły wynik, jednak nie mam
pojęcia czemu. Xw obliczyłam (−3 wyszło), ale mam problem z Yw. Możliwe odpowiedzi to albo 3
albo −3, a mi wychodzi liczba z pierwiastkiem. Pomocy?
14 kwi 20:25
Eta:
1 sposób
| | −b | |
xw= |
| = 3 yw= f(3)= 9−18+6= −3 W(3, −3) |
| | 2a | |
2 sposób
f(x)= x
2−6x+9 −9+6 = (x−3)
2−3 W(3, −3)
14 kwi 20:31