...
MARTA:): Hej

Może mi ktoś pomóc.?
zadanie sa z chemii, ale może ktoś umie to zrobić!
Błagam o jakąkolwiek pomoc ; (
zad.1
mFemO =
72 w tlenku żelaza (II)
mFemO =
73 w tlenku żelaza (III)
Uzasadnij czy fakty te stanowią wyjątek od zasady stałości zw.chem..?
zad.2
miedź z tlenem 4:1
mCumO =
41
Oblicz ile gram Cu połączy się z 8g tlenem.?
m
Cu=?
m
O=8g
zad.3
mCumS =
41
m
Cu = ?
m
S = ?
m
Cu2S= 80g
1 gru 21:09
Mateusz: Napisz pożądnie polec enie do zad 1 i 2 bo nie wiadomo o co chodzi domyslam sie ze obliczyc
mase tlenu i żelaza a w 2 mase miedzi i tlenu
2 gru 09:25
MARTA:): tak jest w książce...
2 gru 19:20
MARTA:): pomoże ktoś.?
2 gru 21:30
Mateusz: Odp do 1 Ten fakt nie stanowi wyjątku poniewaz prawo stałośći składu odnosi się do konkretnego
związku chemicznego a nie do połączeń dwóch pierwiastków związki mające w sobie te same
pierwiastki ale o różnych wartosciowosciach mają inny stosunek masowy poszczególnych atomów
2 Na podstawie pierwotnego tzn podanego stosunku masowego mozemy ułozyc równanie z jedną
niewiadomą
4g Cu łączy się z→1g O
x głączy się z−−−−→ 8g O równanie rozwiązuje korzystając z własności proporcji mowiąc
x = 32 g łopatologicznie mnoze na krzyż i dziele przez współczynnik
przy x
zad 3 piszemy równanie reakcji otrzymywania siarczku miedzi
2Cu + S →Cu
2S x−masa Cu y−masa S
układam układ równan
{x + y =80g
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4y +y = 80
5y = 80/:5
y = 16g
x=4y
x = 4*16g = 64g
3 gru 12:21