s
wd410: cosα = − 0,02
Jak wyznaczyć kąt α?
14 kwi 20:08
vaultboy: cosα=−1/50 raczej tego α nie wyznaczysz, możesz jedynie znaleźć przybliżenie. Może podaj
zadanko to ci ktoś z forum pomoże.
14 kwi 20:12
wd410: Sprawdź, czy trójkąt o bokach długości: a, b, c jest ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny.
a = 6, b = 20, c = 21
Obliczyłem β ≈ 72*, używam twierdzenia cosinusów.
I teraz próbuję obliczyć γ, ale wychodzi mi cosγ = − 0,02
14 kwi 20:14
wd410:
14 kwi 20:35
PW: Przy takim poleceniu nic nie musisz wyznaczać.
a2 + b2 = 436 < 441 = c2.
Wniosek − trójkąt jest rozwartokątny.
Jest to np. wniosek z twierdzenia kosinusów, którym się posługujesz.
cosγ < 0
oznacza, że kąt γ jest rozwarty.
14 kwi 21:03
wd410: Dzięki.
14 kwi 21:10