matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłup
Yuri :
1. Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawedzi podstawy 6 i krawędzi bocznej 8. Oblicz pole i objętość
14 kwi 20:00
dero2005:
dane: a = 6 l = 8 −−−−−−−−−−−−−−−
a
√
3
h
p
=
=
2
H =
√
l
2
− (
2
3
h
p
)
2
= h
s
=
√
H
2
+ (
1
3
h
p
)
2
=
a
2
√
3
*H
V =
=
12
a
2
√
3
3
P
c
=
+
a*h
s
=
4
2
14 kwi 21:08