matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miejsce zerowe
funkcja:
Wskaż wzór funkcji, która ma tylko jedno miejsce zerowe: a) y=x(x−3)(x−2)
x
b) y=
x
c) y= 4
x−6
d)y=
2
wiem że c) odpada, ponieważ jest to funkcja stała, a poprawna odpowiedź to d), mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego?
14 kwi 19:57
Eta:
x−6
=0 ⇒ x=6
2
14 kwi 19:58