zadanie z działu symetria osiowa
Damian : Oblicz ,dla jakich wartości parametru m i n punkty A i B są symetryczne względem osi z gdy :
A=(3,−n) i B = (m+2,1)
z góry dziękuje .
1 gru 20:50
Julek: xa = xb
3=m+2 ⇒ m=1
ya=yb
−n=1 ⇒ n=−1
A=(3;−1)
B=(3;1)
1 gru 20:53
Damian : jeszcze jedno pytanie Oblicz ,dla jakich wartości parametru m i n punkty A i B są symetryczne
względem osi y gdy: A= (4n,m−3) i B= (8,5)
1 gru 21:01
Julek: Podobna sytułacja. Moim zdaniem musisz sam spróbować to zrobić, ale ok

A= (4n,m−3) i B= (8,5)
x
a = − x
b
4n=−8 ⇒ n = −2
y
a = y
b
m−3=5 ⇒ m = 8
A=(−8;5)
B=(8;5)
1 gru 21:05
Julek: przepraszam, za błąd w pierwszym
ya = − yb
−n=−1 ⇒ n=1
1 gru 21:08
przemek : dzięki wielkie
1 gru 21:11
Sandra: b)A = (−4a+5b,3a−b+5)
c)A=(−2do kwadratu a+b −2(a+bpod ułamkiem 3)
18 lut 16:12