wielomiany
xxx: czy mógłby mi ktoś pomóc z zadankiem? bardzo proszę

wyznacz współczynnik a wielomianu w(x)=x
4+ax−4 jeśli w(√2−1)=W(1−√2)
wiem że muszę to do siebie przyrównać ale jak obliczyć? help

14 kwi 19:48
vaultboy: w(√2−1)=(√2−1)4+a(√2−1)−4
w(1−√2)=(1−√2)4+a(1−√2)−4
I przyrównujesz oba wyrażenia ponadto zauważ, że (1−√2)4=(√2−1)4
czyli zachodzi równość a(√2−1)=a(1−√2) stąd a=0
14 kwi 20:25
xxx: a dlaczego to jest równe (1−√2)4=(√2−1)4
14 kwi 20:33
szymek:
dobrze po znaku = wpisałeś dane ?
14 kwi 20:37
xxx: tak chyba...
14 kwi 20:50