oblicz
maturzystka: Oblicz ile jest stucyfrowych liczb naturalnych o sumie rownej 4.
Nie wiem jak obliczyc ile jest liczb ktore zawieraja cyfry:,2,1,1 i zera...
14 kwi 19:33
Kejt:
rozpiszmy możliwości...
kolejność póki co nie ma znaczenia:
1) 2,1,1
2) 3,1,0
3) 4,0,0
1) 3 możliwości − chodzi o położenie dwójki:
2, 1, 1
1, 2, 1
1, 1, 2
2) 4 możliwości − możliwości położenia 1 po położeniu 3 na początku i na odwrót:
3, 1, 0
3, 0, 1
1, 0, 3
1, 3, 0
3) 1 możliwość:
4, 0, 0
wystarczy zsumować.
14 kwi 19:40
Kejt: No tak, jak zwykle źle przeczytałam.. wymaga drobnej modyfikacji, chwila.
14 kwi 19:44
maturzystka: wlasnie cos nie pasuje
14 kwi 19:46
Mila:
1||120..00 mamy 99*98 =9702 liczb
| | | | 99*98 | |
2||110...00 mamy | = |
| =4851 liczb |
| | | 2 | |
2||20..0 99 liczb
3||10...0 99 liczb
1||30...0 99 liczb
| | | | 1 | |
1||1110..00 | = |
| *99*98*97=156849 liczb |
| | | 6 | |
==========================================
171700
14 kwi 23:08
Mila:
14 kwi 23:54