Prawdopodobieńśto
sławko: W klasie maturalnej jest dwa razy więcej mężczyzn niż kobiet wybrano losowo 2−osobową
delegację. Prawdopodobieństwo tego, że w delegacji znajdą się tylko kobiety jest równe 0,1.
Oblicz, ile kobiet, a ilu mężczyzn liczy ta klasa.
a) 7 kobiet, 14 mężczyzn
b) 8k, 16m
c) 9k, 18m
d) 10k, 20m
dziękuję za pomoc
1 gru 20:45
sławko: umie to ktoś rozwiązać

1 gru 22:10
yog-sothoth: x−liczba kobiet
m−cała klasa
xm*x−1m=0,1
I przekształcamy do postaci
x2−x=0,1m2
Oczywiście x jest liczbą naturalną, więc
x2−x też jest liczbą naturalną.
Czyli 0,1m2 jest liczbą naturalną.
To oznacza, że m2 jest podzielne przez 10.
m jest liczbą naturalną, czyli m można rozłożyć na k*10(tego nie jestem pewien, piszę to "na
czuja", ale iloczyn dwóch liczb jest podzielny prze dziesięć, a one nie są, to muszą być
rozkładalne jedna na 2 a druga na pięć−nasze liczby są takie same, więc siłą rzeczy u obu
wystąpią pewne czynniki pierwsze i 2*5 czyli 10).
Czyli szukamy m podzielnego przez 10.
Z równania kwadratowego siłą rzeczy nic konkretnego wyjść nie może, bo znajdują się tam dwie
niewiadome−albo ja nie znam sposobów.
2 gru 18:11
plastuś:
Podaję poprawne rozwiązanie

M K R−m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2n n 3n
| | | | (3n)! | | (3n−2)!*(3n−1)*3n | | (3n−1)*3n | |
IΩI= | = |
| = |
| = |
|
|
| | | 2!*(3n−2)! | | 2*(3n−2)! | | 2 | |
| | | | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | (n−1)*n | |
IAI= | = |
| = |
| = |
|
|
| | | 2!*(n−2)! | | 2*(n−2)! | | 2 | |
więc:
| | (n−1)*n | | 2 | | 1 | |
|
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | (3n−1)*3n | | 10 | |
10(n−1)= 3(3n−1)
10n −10 = 9n −3
n = 7 −−−− ilość kobiet to 2n = 2*7 = 14 −−− ilość mężczyzn
Prawidłowa odp: a)
2 gru 18:31