a
Prezesik: Funkcje y=−1/2*sinx +
√3/2*cosx mozna zapisac w postaci:
A. y= sin(x + pi/5)
B. y= sin(x + pi/3)
C. y= sin(x + 2pi/6)
D. y= sin(x + 5pi/6)
widze ze mozna skorzystac ze wzoru sin (α+β), ale nie do konca wiem jedna rzecz:
√3/2 = sin(π/3)
1/2 = cos(π/3)
a −1/2 to cosinus czego wtedy? bo −cos(π/3) raczej nie
14 kwi 18:30
kix: | | √3 | | 1 | |
to zapisz funkcję w tej postaci: y= |
| cosx− |
| sinx  |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 18:39
Prezesik: ok ale ja nie wiem cosinus czego to jest −1/2 i jak to wyliczyc : /
14 kwi 18:50
Kacper: np.
cos(π−α)=−cosα
14 kwi 18:57
Prezesik: a jak jest z innymi funkcjami trygonometrycznymi

tak samo?
14 kwi 19:01
Kacper:
Wzorów redukcyjnych trzeba się nauczyć np
14 kwi 19:05
Prezesik: umiem je, nie skojarzyłem, że tu też się mogą przydać, dzięki
14 kwi 19:11