matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicza kąt rozwarcia stożka
andrew:
Oblicza kąt rozwarcia stożka, wiedząc że tworząca stożka jest 3 razy dłuższa od promienia podstawy. Z góry dziękuje
14 kwi 18:26
dero2005:
l = 3r (2r)
2
= 2(3r)
2
− 2(3r)
2
cosα 4r
2
= 18r
2
− 18r
2
cosα 2 = 9 − 9cosα
7
cosα =
9
α = 38
o
56'
14 kwi 18:43
andrew:
up
14 kwi 18:44
andrew:
o dzieki wielkie
14 kwi 18:44