granice funkcji
iwona330: umie ktoś rozwiązac takie granice ?
a) lim ( x−>0) (
√x+1 −
√x−2 )
| | 2x −3x | |
b) lim ( x−> nieskonczoność) |
| |
| | 3x −4x | |
| | x+2 | |
c) lim ( x−> −2) |
| |
| | x5 +32 | |
| | (x−3)(x−1)[x] | |
d) lim ( x−>3) |
| |
| | x2−9 | |
jak ktoś cos to byłą bym bardzo wdzięczna bo nie wiem jak się za nie zabrać −.−
14 kwi 18:05
Kacper:
Rozwiązać? Ja myślałem, że policzyć
14 kwi 18:10
Janek191:
Czy a) jest dobrze przepisane ?
14 kwi 18:15
iwona330: no policzyc, złego słowa użyłam, tak profesor podyktował coś takiego
14 kwi 18:19
Janek191:
| | 2x − 3x | | | |
b ) f(x) = |
| = |
| |
| | 3x − 4x | | | |
więc
| | 0 − 0 | |
lim f(x) = |
| = 0 |
| | 0 − 1 | |
x→
∞
14 kwi 18:21
Janek191:
W a) powinno być pewnie x → ∞
14 kwi 18:22
iwona330: hm to możliwe, a wiesz jak rozwiazacc?
14 kwi 18:34