rozwiąż równanie sin^2*4x=1 pomocy !
Jasiu: rozwiąż równanie sin2*4x=1
14 kwi 17:56
Jasiu: wychodzi mi x=π/8 + 1/2 kπ a powinno być x= π/8 + kπ/4
14 kwi 18:03
Janek191:

sin
2 4x = 1
sin 4x = − 1 lub sin 4x = 1
| | π | | π | |
4 x = − |
| + 2π*k 4 x = |
| + 2π*k |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x = − |
| + |
| *k lub x = |
| + |
| *k |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
można zapisać
| | π | | π | |
x = |
| + |
| *k , k − dowolna liczba całkowita |
| | 8 | | 4 | |
14 kwi 18:11
Jasiu: a dlaczego właśnie w ostatnim wyrazie wychodzi π/4 , a nie π/2 ?
14 kwi 18:20