Ciągi geometryczne
Adamxd: Siemka, mam taki problem z tym zadankiem: Drugi wyraz malejącego ciągu geometrycznego jest
równy 20, a czwarty wynosi 5. Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
20=a1*q
5=a1*q4
wyłuskałem jeszcze to: a32=20*5 czuli a3=10 i dalej z pierwszym rownaniem mam taki uklad
20=a1*q
10=a1*q2 .............. z pierwszego rownania podstawilem do drugiego a1 i wychodzi 2 ale
wtedy ciag jest rosnacy przecierz − co robie nie tak?
14 kwi 17:52
Adamxd: ktoś cos?
14 kwi 18:30
Adamxd: :(
14 kwi 19:36
Adamxd: ?
15 kwi 16:58
szare: przede wszystkim wyznacz a4 = a1*q3
15 kwi 17:13
szare: to wyznacz mi się zaplątało nie wiem czemu, nie powinno go tam być
15 kwi 17:13
Adamxd: czego nie powinno byc?
15 kwi 18:33
5-latek: a4= a2*q2
to 5= 20*q2 to q2=4 to q=2 lub q=−2
Z warunków zadania które q wybierzesz ?
mas wzor na sume liczb lub licz na piechotę
15 kwi 18:38
5-latek: | | 5 | | 1 | |
Co ja piszse q2= |
| = |
| to q=0,5 lub q=−0,5 |
| | 20 | | 4 | |
15 kwi 18:40