matematykaszkolna.pl
trojkat dowód: w trójkącie o bokach a,b,c kąt α leży naprzeciwko boku a, a kąt β− naprzeciwko boku b. Wykaż, że jeśli bc=a2−b2 to α=2β. mam taki pomysł na to zadanie, liczę z tw. cosinusów cosα i cosβ. cosα wychodzi mi równy
 b−c b+c 

a cosβ=

, i teraz moje pytanie, czy mogę to w ten sposób wykazać, że
 −2b 2a 
cos2β=cosα? czy to będzie zawsze prawda? Jeśli tak by było, to gdzieś mam błąd w papierach i nie mogę go znaleźć. Mogłby ktos mnie naprowadzić?
14 kwi 17:40
dowód: ?
14 kwi 18:06
dowód:
14 kwi 19:16
PW: a2 = b2 + c2 − 2bccosα a2−b2 = c2 − 2bccosα Po skorzystaniu z założenia bc = c2 − 2bccosα
 1 
cosα =

(c2 − bc)
 2bc 
 c − b 
cosα =

2b 
− po prostu sprawdzałem, jest to samo co u Ciebie. To drugie musi mieć taką samą postać (mutatis mutandis, mawiali starożytni − wzór musi mieć taką samą postać z mechanicznie pozamienianymi literkami, nie może być w liczniku "+"). Po poprawieniu wzoru określającego cosβ możesz próbować tak jak chciałeś, cos2β = 2cos2β − 1.
14 kwi 21:21
dowód: wiem wiem, tylko że tam w mianowniku jest 2a nie 2b, muszę jeszcze coś posprawdzać, poprzekształcać, dziękuję za zainteresowanie emotka
15 kwi 12:47
pigor: ...., α+β+γ=180o, no to może z ...emotka tw sinusów, np. tak : bc=a2−b2 ⇔ 2Rsinβ*2Rsinγ= 4R2sin2α−4R2sinβ ⇔ ⇔ sinβsin(α+β)= sin2α−sin2β ⇔ sinβsin(α+β)= (sinα−sinβ)(sinα+sinβ), stąd zi tablic ⇔ sinβsin(α+β)= sin(α+β)sin(α−β) /:sin(α+β)>0 ⇔ sinβ= sin(α−β) ⇒ ⇒ β= α−β ⇔ α=2β ... i tyle . ...c.n.w. . ...emotka
15 kwi 13:27
dowód: haha, ja po prostu wszędzie widzę twierdzenie cosinusów ale dziękuję pigor za inny dowód
 a2−b2 
w końcu mi wyszło! po podstawieniu do jednego i drugiego c=

w końcu wyszło że
 b 
 a2−2b2 a2−2b2 
cosβ=

i cosα=

cnd
 2b2 2b2 
15 kwi 13:39
dowód: znaczy cos2β oczywiście
15 kwi 14:10
PW: dowód, Ty się skup, o 12:47 też piszesz nieprawdę, w dodatku pokazujesz język.
15 kwi 15:02