trojkat
dowód: w trójkącie o bokach a,b,c kąt α leży naprzeciwko boku a, a kąt β− naprzeciwko boku b. Wykaż,
że jeśli bc=a
2−b
2 to α=2β.
mam taki pomysł na to zadanie, liczę z tw. cosinusów cosα i cosβ. cosα wychodzi mi równy
| | b−c | | b+c | |
|
| a cosβ= |
| , i teraz moje pytanie, czy mogę to w ten sposób wykazać, że |
| | −2b | | 2a | |
cos2β=cosα? czy to będzie zawsze prawda? Jeśli tak by było, to gdzieś mam błąd w papierach i
nie mogę go znaleźć. Mogłby ktos mnie naprowadzić?
14 kwi 17:40
dowód: ?
14 kwi 18:06
dowód:
14 kwi 19:16
PW: a
2 = b
2 + c
2 − 2bccosα
a
2−b
2 = c
2 − 2bccosα
Po skorzystaniu z założenia
bc = c
2 − 2bccosα
− po prostu sprawdzałem, jest to samo co u Ciebie.
To drugie musi mieć taką samą postać (mutatis mutandis, mawiali starożytni − wzór musi mieć
taką samą postać z mechanicznie pozamienianymi literkami, nie może być w liczniku "+"). Po
poprawieniu wzoru określającego cosβ możesz próbować tak jak chciałeś,
cos2β = 2cos
2β − 1.
14 kwi 21:21
dowód: wiem wiem, tylko że tam w mianowniku jest 2a nie 2b

, muszę jeszcze coś posprawdzać,
poprzekształcać, dziękuję za zainteresowanie
15 kwi 12:47
pigor: ...., α+β+γ=180
o, no to może z ...

tw
sinusów, np. tak :
bc=a2−b2 ⇔ 2Rsinβ*2Rsinγ= 4R
2sin
2α−4R
2sinβ ⇔
⇔ sinβsin(α+β)= sin
2α−sin
2β ⇔ sinβsin(α+β)= (sinα−sinβ)(sinα+sinβ),
stąd zi tablic
⇔ sinβsin(α+β)= sin(α+β)sin(α−β) /:sin(α+β)>0 ⇔
sinβ= sin(α−β) ⇒
⇒ β= α−β ⇔
α=2β ... i tyle . ...c.n.w. . ...
15 kwi 13:27
dowód: haha, ja po prostu wszędzie widzę twierdzenie cosinusów

ale dziękuję pigor za inny dowód
| | a2−b2 | |
w końcu mi wyszło! po podstawieniu do jednego i drugiego c= |
| w końcu wyszło że |
| | b | |
| | a2−2b2 | | a2−2b2 | |
cosβ= |
| i cosα= |
| cnd  |
| | 2b2 | | 2b2 | |
15 kwi 13:39
dowód: znaczy cos2β oczywiście
15 kwi 14:10
PW: dowód, Ty się skup, o 12:47 też piszesz nieprawdę, w dodatku pokazujesz język.
15 kwi 15:02