czworokąty
Martusia: Ramiona trapezurównoramiennego są nachylone odo podstawy pod kątem 60 stopni i mają długość
10cm. Jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej.Oblicz obwód tego trapezu.
1 gru 20:43
Marta: Pomóżciee Pilnee


Ramiona trapezu równoramiennego są nachylone odo podstawy pod kątem 60 stopni i mają długość
10cm. Jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej.Oblicz obwód tego trapezu.
1 gru 21:49
rozalia:

Dane: kąt α = 60 stopni
kąt β = 60 stopni
AD=BC=10 cm
Szukane: obwód trapezu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z trójkąta AED obliczymy "h"
cosα = AE /AD
AE= cos α * AD
AE = cos 60 * 10
AE= 1/2*10
AE= 5 AE=5cm zatem BF=5cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x= x + AE + BF
2x=x + 5 + 5
2x−x= 10
x= 10 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> krótsza podstawa
2x= 2*10 = 20 cm −−> dłuższa podstawa
Obwód:
20 + 10 +10 +10= 50cm
2 gru 02:32