qqq
wiadro widmo: Wykaż, że jeżeli x0 jest rozwiązaniem równania 2x5+5x4+5x2+20x+3,to x0∊(−1,0)
jak się za to zabrać?
14 kwi 17:35
Janek191:
A gdzie tu jest równanie ?
14 kwi 17:38
wiadro widmo: = 0
wybacz
14 kwi 17:39
Janek191:
Oblicz : wartość wyrażenia dla x = − 1 i dla x = 0
14 kwi 17:39
wiadro widmo: w(0) = 3
w(−1) = −9
14 kwi 17:42
Janek191:
I jaki wniosek ?
14 kwi 17:44
ICSP: Wystarczy pokazać, że :
f(x) < 0 dla x < −1
f(x) > 0 dla x > 0
chyba nie obędzie się bez pochodnej.
14 kwi 17:44
wiadro widmo: rośnie dla (−∞,−2)∪(−1,+∞)
maleje dla (−2,−1)
14 kwi 17:51
ICSP: trzeba to ładniej opisać. Akurat sprawa dla x > 0 jest prosta. Dla x > 0 f rośnie, dodatkowo
f(0) = 3 > 0, stąd i z ciągłości funkcji f dostajemy f > 0 dla x > 0 (Oczywiście rpzez f
rozumiem powyższy wielomian). Stąd na przedziale (0 , + ∞) f nie posiada miejsca zerowego.
Analogiczny opis należy dorzucić dla x < −1
14 kwi 17:56