trygonometria
lukyluky: Punkty A= (−3, −2) i B= (6, 2) są kolejnymi wierzchołkami trójkąta równobocznego.
Wyznacz współrzędne punktu C tego trójkąta.
Wyznaczyłem już długości boków tego trójkąta= √97 i dzięki temu mam też równanie prostej AB.
Wyznaczyłem także współrzędne punktu D, który leży na środku boku AB: D=( 92,2).
Nie wiem co dalej, proszę o pomoc.
14 kwi 17:14
Janek191:
Oblicz wysokość Δ , czyli h = I DC I
14 kwi 17:46
lukyluky: mam DC= √2912
14 kwi 17:47
Janek191:
Teraz równanie pr DC prostopadłej do pr AB
14 kwi 17:54
Janek191:

D źle wyznaczony !
D = ( 1,5 ; 0 )
14 kwi 17:57
lukyluky: mam. i dalej chciałem podstawić to do równoległości ale mam dwa równania z xc i yc
i nie wiem co dalej
14 kwi 18:13
Janek191:
Jakie są równania prostych: pr AB i pr DC ?
14 kwi 18:25
lukyluky: AB: xc 2 + yc 2 + 6xc +4yc −84= 0
CD: xc 2 + yc 2 −3xc− 2824 = 0
14 kwi 18:29
Janek191:
A = ( − 3 , − 2)
| | 9 | | 27 | |
C = ( x , y) = ( x , − |
| x + |
| ) |
| | 4 | | 8 | |
I AC I = I AB I =
√97
I AC I
2 = 97
| | 9 | | 43 | |
( x + 3)2 + ( − |
| x + |
| )2 = 97 |
| | 4 | | 8 | |
14 kwi 18:34
lukyluky: mógłbyś po kolei wyjaśnić skąd to się wzięło?
14 kwi 18:40
Janek191:
Prosta AB:
Prosta
DC
| | 9 | | 27 | |
C leży na prostej DC, więc C = (x , y) = ( x, − |
| x + |
| ) |
| | 4 | | 8 | |
14 kwi 18:48
lukyluky: ok, tylko co dalej?
14 kwi 19:07
lukyluky: wyznaczyłem te proste AB I DC w postaci kierunkowej tak jak masz Ty, tylko nie wiem ca dalej.
bo podstawiłem za y z punktu C do jego prostej w postaci ogólnej
i wyszła mi kosmiczna delta: 7226112
14 kwi 19:26