kombimatoryka zadanie nr 6
5-latek: Zadanie
Liczba permutacji z (n+2) elementow jest 20 razy wieksza od liczby permutacji z n elementow
Oblicz n
Pn+2= (n+2)!
Pn= n!
czyli 20(n+2)!=n!
(n+2)!= n!(n+1)(n+2)
ale dalej jak liczyc ?
14 kwi 16:25
5-latek: Może tak
20n!(n+1)(n+2)−n!=0
n![20(n+1)(n+2)−1]=0
14 kwi 16:28
5-latek: I niedobrze bo ma wyjść 3 a mi wychodzi inne n
14 kwi 16:31
kix:
skoro liczba permutacji z (n+2) elementów jest 20 razy większa od liczby permutacji z n
elementów
to chyba (n+2)!=20n!
14 kwi 16:38
5-latek: Czesc

I masz racje gdyż
n!(n+1)(n+2)−20n!=0
n![n+1)(n+2)−20]=0
nawias kwadratowy n=−6 i n=3 ale wybieramy n=3
n!=0 (to chyba jest sprzeczne bo 0!=1
14 kwi 16:47
kyrtap: (n+2)! = 20n!
(n+2)(n+1)n! = 20n! /n!
n2 + 3n + 2 = 20
n2 + 3n − 18 = 0
14 kwi 16:55
5-latek: Tez tak można

Bardziej chodzilo mi o to ze n! nie będzie nidgy =0
14 kwi 16:57
Mila:
Rozwiązujesz równanie w N.
(n+2)!=20*n!
n!*(n+1)*(n+2)=20*n! /:n!
(n+1)*(n+2)=20
4*5=20
n=3
====
14 kwi 16:57
5-latek: dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam
Potem jak wroce od lekarza wieczorem to wstawie następne zadania .
Nie wiem czy jeszcze dzisiaj uda mi się te trudne wstawić .
14 kwi 17:01
Mila:

Pozdrawiam.
14 kwi 17:57