2 | 7 | |||
Wyznacz liczbę a > 1 , która spełnia równanie 2a2 + | = 7a + | |||
a2 | a |
1 | 1 | |||
2(a2 + | ) = 7(a + | ) | ||
a2 | a |
1 | 1 | |||
2[(a+ | )2 − 2] = 7(a + | ) | ||
a | a |
1 | ||
a + | = t | |
a |
1 | ||
t2 = − | ||
2 |
1 | ||
a + | = 4 | |
a |
4−2√3 | ||
a1 = | < 1 | |
2 |
4+2√3 | ||
a2 = | = 2+√3 | |
2 |
1 | ||
2 + √3 = | , co łatwo sprawdzić usuwając niewymierność. | |
2 −√3 |
1 | ||
a + | = 2 + √3 + 2 − √3 = 4 | |
a |
1 | 1 | ||
= | = 7 − √3, | ||
a2 | 7 + 4√3 |
1 | ||
a2 + | = 14. | |
a2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |