Procenty, algebra
Pong Lenis: Cenę książki obniżono na koniec roku o 10%, a w styczniu znowu obniżono o a%. Cena książki po
dwóch obniżkach jest niższa od ceny początkowej o b%. Wobec tego:
A. b=10+a
B. b=90−a
C. b=10+0.9a
D. b=10−a
Proszę o pomoc z tym zadaniem. Nie mam pomysłu jak to zrobić.
14 kwi 15:43
daras: 100 − 0,9a
14 kwi 15:54
PW: | | 10 | |
Po pierwszej obniżce z ceny c zrobiło się (1− |
| )c = 0,9c (bo obniżono cenę o 10%) |
| | 100 | |
Po drugiej obniżce z ceny 0,9c zrobiło się
W treści zadania podają, że ta liczba jest równa
Porównujemy:
| | a | | b | |
(1 − |
| )0,9c = (1 − |
| )c |
| | 100 | | 100 | |
(100 − a)0,9 = 100 − b
14 kwi 15:58
Pong Lenis: Odpowiedz to C ale proszę o rozpisanie bo nic mi to nie daje
14 kwi 15:59
mikejjla: mi wyszło C.b=10+0,9a
14 kwi 16:00
daras: ale SE mnie debill iksde
14 kwi 16:00
daras: nawet nje ma takiej odpowiedzi klucze bele JAG do
14 kwi 16:04