3 | ||
1) z Tw. cos. obliczyłam cos∡ASD = − | ||
5 |
3 | ||
− | = cos2∡ABD | |
5 |
3 | ||
− | =2cos2∡ABD − 1 | |
5 |
2 | |
= 2 cos2∡ABD | |
5 |
1 | |
=cos2∡ABD | |
5 |
√5 | ||
cos∡ABD = | (ujemny wynik należy odrzucić ![]() | |
5 |
√5 | ||
4√22 = 36 = AB2 − 2*AB*6* | ⇒ | |
5 |
2√5 | ||
AB = | lub AB = 2√5 ( założyłam że to druga podstawa) | |
5 |
h | |
= sin∡ABD | |
6 |
2√5 | ||
sin∡ABD(z jedynki tryg. )= | ||
5 |
12√5 | ||
h= | ||
5 |
1 | 2√5 | 12√5 | ||||
P= | *( | + 2√5 ) * | ||||
2 | 5 | 5 |
6√5 | 12√5 | |||
P= | * | |||
5 | 5 |
360 | ||
P= | = 14,4j2 | |
25 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |