qwerty
major kluska : Oblicz prawdopodobieństwo, że w czterech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb wyrzuconych oczek będzie podzielna przez 5.
|Ω| = 1296
kombinuję z resztami
reszta = 1 to {1,4,6}
reszta = 4 to {2,3}
reszta = 0 to {5}
ale nie wiem czy to dobry kierunek.
14 kwi 14:49
daras: kierunek Berlin
14 kwi 15:25
PW: Dobry.
Tak czy inaczej skończy się żmudnym wypisywaniem.
Najpierw wszystkie sumy czterech składników ze zbioru {0, 1, 4} dające 5 lub 10 lub 0, potem z
każdą taką sumą skojarzyć możliwe wyniki rzutu kostkami.
14 kwi 15:26
major kluska : hmmm...
0 0 0 0
1 4 0 0
1 4 1 4
czyli dla pierwszego przypadku mamy (5,5,5,5)
| | | |
dla drugiego(nie jestem pewien) | *3*2 ? |
| | |
14 kwi 15:31
Jacek: , bo samo przemnożenie liczebności dwóch rozłącznych zbiorów, czyli {1,4,6} oraz {2,3} nie
uwzględnia kolejności tzn. w którym rzucie z którego zbioru otrzymamy wynik
dla układu 1+1+4+4:
14 kwi 16:41