.
Ad: Ze zbioru Z={1,2,3,...,40} wylosowano trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano co
najmniej jedną liczbę podzielną przez 7. Prosiłbym o tylko prawdopodobieństwo jakie
wychodzi....podejrzewam błąd w odpowiedziach.
14 kwi 14:16
J:
A' − wylosowano 3 liczby niepodzielne przez 7
IΩI = 40*39*38
IA'I = 35*34*33
P(A) = 1 − P(A')
14 kwi 14:24
Ad: | | | |
Myślę że źle. Bo 3 jednocześnie a nie nie po kolei. Tak sądzę przynajmniej. Myśle o | |
| | |
14 kwi 14:28
J:
| | | | | |
nie ma znaczenia, tylko konsekwentnie... jeśli IΩI = | , to IA'I = | |
| | | |
jeśli: IΩI = 40*39*38 ( kolejność istotna), to: IA'I = 35*34*33 ( kolejność istotna)
14 kwi 14:31
Ad: Rozumiem

Policzyłem. Wyszło mi tak jak u Pana

Błąd w książce.
14 kwi 14:33
Mila:
A jaką masz odpowiedź w książce?
14 kwi 15:32