Układ równań
Patrycja: Dany jest układ równan: (m−1)x+2y=1 oraz x+my=1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których każda para liczb(x,y) będąca rozwiązaniem układu , spełnia warunek: x+2y>0.
Wyliczyłam ,że m=2 wiec x=y i każda para liczb rzeczywistych ten układ spełni, tak samo jak i
podany warunek, ale skąd w odpowiedzi wziął się jeszcze wynik: m=−1 dla którego rówanie jest
sprzeczne? Skąd wzieła sie ta −1?
14 kwi 14:13
Tadeusz:
a niby dlaczego dla m=−1 równanie jest sprzeczne ? −
14 kwi 14:22
J:
niestety jest
14 kwi 14:25
Patrycja: Raczej układ. Przepraszam z literówke.
14 kwi 14:26
J:
tzn .. układ równań jest sprzeczny
14 kwi 14:26
Patrycja: Ale nie wiem skąd wzieli tą −1. Podstawiali przypadkowe liczby i sprawdzali gdzie układ będzie
sprzeczny czy co ?
14 kwi 14:26
J:
nie wiem, co kto robił, ale dla: m = −1 układ jest sprzeczny
14 kwi 14:28
Natalia: Układ ten bedzie sprzeczny , gdy proste, które opisują rówania, bedą równolegle do siebie.
14 kwi 14:48
J:
dla: m = 1 są równoległe
14 kwi 14:50
Patrycja: Dzięki wielkie! Wyszło.
14 kwi 14:51
J:
tzn .. dla : m = −1
14 kwi 14:51