Określ w ilu punktach wykres funkcji kwadratowej f przecina oś odciętych
patrick470: (A) f(x)=x2−7x−8
(B) f(x)=−x2+4x−11
(C) f(x)=4x2−4x+1
(D) f(x)=25x2+30x+9
14 kwi 13:40
J:
w tylu, ile jest miejsc zerowych ... może w końcu coś sam zaczniesz robić ?
14 kwi 13:43
Janek191:
Masz policzyć ilość miejsc zerowych
np. D
f(x) = 25 x2 + 30 x + 9
Δ = 302 − 4*25*9 = 900 − 900 = 0
Wykres funkcji jest styczny do osi odciętych.
C)
f(x) = 4 x2 − 4 x + 1
Δ = 16 − 4*4*1 = 0
Jak wyżej.
B)
f(x) = − x2 + 4 x − 11
Δ = 16 − 4*(−1)*(−11) = 16 − 44 < 0
Wykres nie przecina osi OX.
14 kwi 13:46
patrick470: mam ponad 20 zadań do zrobienia na jutro i nie dam rady bo nie tylko matme mam do zrobienia ...
14 kwi 13:46
J:
szkoda,że wcześniej nie pomyślałeś o tym
14 kwi 13:50
Braun:
Takie zadania to w 15 minut idzie zrobić, ale nikt nie będzie za Ciebie robił pracy domowej,
jeden prosty sposób, dostaniesz 1 to się nauczysz na następny raz.
14 kwi 14:11
patrick470: nie tylko nie jedynka ....
Braun hahaha
14 kwi 14:15