Oblicz miejsca zerowe funkcji kwadratowej f oraz współrzędne wierzchołka parabol
patrick470: Pomocy
A) f(x)=x
2+4x−5
D) f(x)=−2x
2−4x+6
14 kwi 13:20
J:
A) ⇔ x2 + 5x − x − 5 = 0 ⇔x(x+5) −(x+5) = 0 ⇔ (x−1)(x+5) = 0 ⇔ x = 1 lub x = −1
14 kwi 13:23
J:
x = 1 lub x = − 5 oczywiście
14 kwi 13:24
J:
policz Δ , potem: x1 , x2
14 kwi 13:26
Janek191:

D) f(x) = − 2 x
2 − 4 x + 6
Δ = (−4)
2 − 4*(−2)*6 = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
| | 4 − 8 | | 4 + 8 | |
x1 = |
| = 1 x2 = |
| = − 3 |
| | 2*(−2) | | − 4 | |
==========================================
q = f(p) = f(−1) = − 2*(−1)
2 − 4*(−1 )+ 6 = 8
W = ( − 1 , 8 )
==========
14 kwi 13:28