oblicz
dominika: cos30 stopni − sin 30 stopni
cos 135 stopni * tg 150 stopni
14 kwi 13:14
J:
1)
cos(90+x) = − sinx , czyli: ... = cos30 + cos(90+30) = .... i wzór na sumę cosinusów
14 kwi 13:18
J:
2) wzory redukcuyjne
14 kwi 13:19
Janek191:
| | √3 | | 1 | | √3 − 1 | |
cos 30o − sin 30o = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cos 135
o*tg 150)
o = cos ( 90 + 45)
o* tg( 90 + 60)
o =
| | √2 | | √6 | |
= − sin 45o * ( − ctg 60o) − − |
| *( − √3) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 13:21
J:
wymyśliłem
14 kwi 13:37
dominika: nom
14 kwi 13:38
Janek191:
Tam jest pomyłka w II przykładzie
| | √2 | | √3 | | √6 | |
.. . = − sin 45o*( − ctg 60o) = − |
| *( − |
| ) = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
14 kwi 13:41