Normalna i styczna do krzywej w pkt.
gwiazda: Znaleźć równanie normalnej i stycznej do Krzywej w pkt.
x2−2xy+y2−x+1=0 , pkt M=(2,1)
Jakaś podpowiedz? bo gdy np y=x2+1 to prosto policzyć pochodna i wzór.
14 kwi 12:33
AS: Równanie stycznej
dF/dx(X − x) + dF/dy(Y − y) = 0
Równanie normalnej
(X − x)/(dF/dx) = (Y − y)/(dF/dy)
gdzie dF oznacza pochodną cząstkową
14 kwi 12:53
J:
szukasz płaszczyzny stycznej do tej krzywej: z = f(x,y)
| | df | | df | |
z − z0 = |
| (x0,y0)*(x − x0) + |
| (x0,y0)*(y − y0) |
| | dx | | dy | |
14 kwi 12:54
J:
u Ciebie: x0 = 2 , y0 = 1
14 kwi 12:55
gwiazda: Dziękuję

Super, bo wyszło ok
14 kwi 13:15