Oblicz.
alala: | | 2 | | 11 | | 3 | |
Oblicz: 3,3+ 3√−1*[ |
| * 2−2 −( |
| )0]−2*( |
| )−1= |
| | 3 | | 13 | | 5 | |
Ja to zrobiłem tak:
| | 2 | | 1 | | 5 | |
=3,3 + (−1)*[ |
| * |
| −1]−2* |
| = |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
14 kwi 10:50
J:
dobrze ...
14 kwi 10:51
alala: | | 2 | | 12 | | 10 | |
=2,3*[ |
| − |
| ]− |
| = |
| | 12 | | 12 | | 3 | |
14 kwi 10:51
14 kwi 10:52
J: ..teraz już źle ... co się stało z 3,3 ?
14 kwi 10:53
alala: | | 23 | | 10 | | 69 | | 120 | | 189 | |
=− |
| − |
| = − |
| − |
| = − |
| |
| | 12 | | 3 | | 36 | | 36 | | 36 | |
14 kwi 10:53
alala: 3.3 +(−1) = 2.3
14 kwi 10:53
J: (−1) mnozy nawias, a nie odejmuje się od,33
14 kwi 10:53
J:
wróć do 10:50 ... najpierw wykonaj działanie w nawiasie
14 kwi 10:54
alala: no tak
| | 10 | | 10 | |
czyli 3,3 − |
| − |
| =... |
| | 12 | | 3 | |
14 kwi 10:55
J:
zauważ,że (−1) mnozy nawias ... więc ? ... i ostatnia liczba źle
14 kwi 11:03
J:
sorry ... ostatnia dobrze
14 kwi 11:06