ktoś coś?
alala: Ktoś coś?
(2−x)*(x+3)<0
14 kwi 10:41
J:
a co ?
14 kwi 10:42
alala: (2−x)*(x+3)<0
14 kwi 10:42
Kejt:
=0
x = 2 v x = −3
narysuj parabolę z ramionami w dół przecinającą oś x w dwóch miejscach i odczytaj rozwiązanie..
14 kwi 10:43
J:
jakie są miejsca zerowe ?
14 kwi 10:43
Dziadek Mróz:

2 − x < 0 i x + 3 < 0
−x < −2 x < −3
x > 2
14 kwi 10:47
Dziadek Mróz:
Teoria:
a(x − x1)(x − x2) < 0
1o
a < 0 → ramiona w dół
a > 0 → ramiona w górę
2o
x − x1 < 0 i x − x2 < 0
x < x1 x < x2
I rysunek jak wyżej z uwzględnieniem 1o i 2o
14 kwi 10:50
Dziadek Mróz:
z a jest odwrotnie, pospieszyłem się
1o
a < 0 → ramiona w górę
a > 0 → ramiona w dół
14 kwi 10:51
J:
?
14 kwi 10:51
J:
odwróć
Dziadku ramiona z powrotem
14 kwi 10:55