matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
daby hest ciag geometryczny
cezary:
Dany jest ciag geometryczny an, w ktorym a3=4 i a5=16 a) oblicz iloraz oraz pierwszy wyraz tego ciagu b) oblicz s8 dzieki
14 kwi 10:22
Ja:
a
1
*q
2
4
1
1
=
⇒
=
⇒ licz dalej ..
a
1
*q
4
16
q
2
4
14 kwi 10:30