procenty
Lukasz: hej nie rozumiem takiego zadania:
O ile procent robotnik zwiększył wydajność jeżeli to co robił w ciągu 9 godzin wykonał w ciągu
8 godzin.
14 kwi 09:38
dero2005:
O 12,5%
14 kwi 09:49
Lukasz: okej fenks dzieki ale jak toobliczyc?
14 kwi 10:28
dero2005:
Takie zadano:
Pracownik wykonywał 24 elementy w ciągu godziny. W ciągu 9−ciu godzin wykonuje 216 elementów.
Po rozmowie z szefem zwiększył wydajność i wykonywał 27 sztuk tychże w ciągu godziny, czyli w
ciągu 8 godzin wykonał 216 elementów.
Czyli założenia jak w Twoim zadaniu.
Czyli zwiększył wydajność o 12,5%
14 kwi 12:49
pigor: ..., lub sposób, który raczej mnie nie zawodzi np. tak :
tu masz wielkości odwrotnie proporcjonalne praca * czas = const.,
więc (100+
x)%* 8 = 100%* 9 ⇔ 100+x=
18*900 ⇔ 100+x=112,5 ⇔
⇔ x=12,5 ⇔
x% =12,5% . ...
14 kwi 13:10
Lukasz: okej fenksowa tak myslalem zeby na poczatku wziac 18 i zrobic z tego procent ale musialem
sieupewnic.
15 kwi 09:46