s
ziom: Jeśli mam indukcję matematyczną:
n n
| | n2(n + 1)2 | |
∑ i3 = (∑i)2 = |
| |
| | 4 | |
i=1 i=1
to jeśli mam n = 1, to lewa strona to pierwszy znak sumy czy drugi ?
14 kwi 00:11
Qulka: obojętne, bo to to samo
14 kwi 00:17
ziom:
| | k2(k + 1)2 | |
1 + 27 + ... + k3 = 1 + 4 + ... + k2 = |
| |
| | 4 | |
i gdzie tu lewa strona?
14 kwi 00:20
ziom: jak to obojętnie ? po prostu któryś znak sumy zignorować?
14 kwi 00:21
Qulka: źle zapisałeś środek tam masz (1+2+3+4+..+k)2
14 kwi 00:21
Qulka: tak najlepiej ten środkowy

albo najpierw udowodnić jeden, a potem drugi ..ale oddzielnie
14 kwi 00:22
ziom: ok , to trzeba udowadniać dwa ? czyli w punkcie 2. mają być dwa równania i potem tak samo w 3.
punkcie dla n = k + 1 ?
14 kwi 00:25
Qulka: najpierw 3 punkty dla jednego a potem wszystkie 3 dla drugiego.. będzie przejrzyściej
14 kwi 00:27
ziom: aha ok dzięki
14 kwi 00:32