sd
ziom: Jeśli mam korzystając z indukcji matematycznej udowodnić:
n
| | n(n + 1)(2n + 1) | |
∑ i2 = |
| |
| | 6 | |
i=1
1. n = 1
L = i
2 = 1
2 = 1
P = 1
2. n = k, k ≥ 0
| | k(k + 1)(2k + 1) | |
1 + 4 + 9+....+k2 = |
| |
| | 6 | |
dobrze ten 2 punkt zapisałem ?
13 kwi 23:56
Qulka: tak, ale k≥1
14 kwi 00:00
ziom: tak, pomyliłem się
14 kwi 00:00
ICSP: "i2" ?
14 kwi 00:03
ziom: a jak inaczej to zapisywać ? bo w zdaniu mam i i nie wiem czy potem pisac i czy n ?
14 kwi 00:07
Qulka: jak używasz∑ to z i jak rozpisujesz na dodawanie to z n
14 kwi 00:09
ziom: to w 1. powinno byc L=n2=1?
14 kwi 00:22
Qulka: tak, albo od razu L=12=1
14 kwi 00:23
ziom: ok dzięki
14 kwi 00:26