szereg geometryczny
K: hej, pomoże ktoś? co tu jest źle?
rozwiaz rownanie:
x+1 + (x+1)2 + (x+1)3+...=8x2−1
D: x∊ (−2,0)
(x+1)/(1−x−1) = 8x2−1
x+1=−8x3+x
8x3+1=0
(2x+1)(4x2−2x+1)=0
x=−1/2 lub i tu mi wychodzi delta ujemna : 4x2−2x+1=0
13 kwi 23:49
PW: No to się cieszyć tylko − jest jedno rozwiązanie
13 kwi 23:54
Qulka: bo równanie x3=a ma zawsze tylko 1 rozwiązanie
więc po prostu x=−1/2
13 kwi 23:55
K: o kurcze a ja się zacząłem stresować. dzięki.
13 kwi 23:55
Bogdan:
q = x + 1,
| x + 1 | | 1 | | 1 | |
| = 8x2 − 1 ⇒ x + 1 = −8x3 + x ⇒ x3 = − |
| ⇒ x = − |
| |
| −x | | 8 | | 2 | |
13 kwi 23:57
Bogdan:
13 kwi 23:58