układ
:{: witam mam zadanie
Odcinek o końcach A 1;− 2 − B 3 ;2, jest krótszą podstawą trapezu. Druga podstawa trapezu,
której środkiem jest punkt S −4 4, , jest trzykrotnie dłuższa od odcinka AB. Oblicz współ−
rzędne pozostałych wierzchołków trapezu
Wyznaczyłem rownanie AB y = 2x−4,długosc AB 2√5,długosc CD 6√5
Rówanie równoległe prostej CD czyli y=2x+12 i mam pytanie jak wyznaczyc te boki ?
co dalej teraz
13 kwi 23:21
Janek191:
Równanie okręgu o środku S =( − 4, 4) i promieniu r = 1,5 I AB I
y = 2 x + 12
−−−−−−−−−
13 kwi 23:24
:{: ?
no to mam wyznaczone juz
13 kwi 23:28
:{: ale o co z tym promieinem ?
13 kwi 23:29
Janek191:
Napisz ile równa się r
r = 3 √5
( x + 4)2 + ( y − 4)2 = 45
y = 2 x + 12
−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozwiąż uklad
13 kwi 23:34
:{: wyszło mi
X1=−7
y1=−2
x2=−1
y2=10
Czyli x1 y1 to bedzie c a x2 y2 to D ?
13 kwi 23:40
Janek191:
13 kwi 23:46
:{: dziekuje
13 kwi 23:47