Geometria
N1N2: Witam! Pomożecie z jednym zadankiem?
Okrąg o: x
2 + y
2 − 6
√2x + 10 = 0 jest opisany na sześciokącie foremnym ABCDEF.
a) Wyznacz współrzędne wierzchołków sześciokąta, wiedząc, że odcięta punktu A jest równa
√2.
b) Oblicz pole figury F = F
1 − F
2 gdzie F
1 jest sześciokątem ABCDEF, zaś F
2 kołem wpisanym
w ten sześciokąt.
Prosiłbym o dokładne rozpisanie, abym mógł zrozumieć
13 kwi 23:08
Qulka:

A(
√2;0)
B(2
√2;
√6)
C(4
√2;
√6)
D(5
√2;0)
E(4
√2;−
√6)
F(2
√2;−
√6)
13 kwi 23:14
Braun:
Toś mu Qulka rozpisała
13 kwi 23:16
Qulka:
Pole F1 = 12√3
PoleF2=12π
figura = 12(√3−π)
13 kwi 23:17
Qulka: a nie widać
13 kwi 23:17
Braun:
1:10, że słaby licealista to zrozumie jak to zrobiłaś
13 kwi 23:19
Qulka: no ok

Okrąg to : (x−3
√2)
2+y
2 = (2
√2)
2
sześciokąt foremny to sześć trójkątów równobocznych
13 kwi 23:21
Eta:
13 kwi 23:21
Braun:
Mi nie musisz tego tłumaczyć, ja już dawno po maturze
13 kwi 23:23
PW: x2 + y2 − 6√2x + 10 = 0
(x − 3√2)2 + y2 − (3√2)2 + 10 = 0
(x − 3√2)2 + y2 = 8
Gdyby go przesunąć o wektor [−3√2, 0], to jego obraz miałby śliczne równanie
x2 + y2 = 8.
Promień r tego okręgu:
r = 2√2.
Jednocześnie punkt A przekształci się na punkt A' = (−2√2, 0).
Nikt nie zabroni wyznaczyć współrzędne A',B',...F'. Znacznie łatwiej będzie je określić, bo
możemy korzystać z symetrii względem początku układu współrzędnych.
Aby udzielić odpowiedzi na punkt a) wystarczy dokonać odwrotnego przesunięcia. Może i nie
byłoby warto tak się rzucać w te i wewte, ale liczenie b) na pewno będzie "psychologicznie
łatwiejsze".
W wielu zadaniach po takim łatwym przesunięciu rachunki znacznie się upraszczają.
13 kwi 23:45