najwiekszy wyraz ciagu
Prezesik: Wyznacz największy wyraz ciągu określonego wzorem
to będzie coś z pochodną

?
13 kwi 23:05
Qulka: tak
13 kwi 23:08
ICSP: Wystarczy zauważyć, że :
(n − 10)
2 ≥ 0
skąd dostajemy :
20n ≤ n
2 + 100 \\ n
2 + 100 > 0
| | 1000 | |
an ≤ 5 i a10 = |
| = 5 |
| | 200 | |
Stąd największym wyrazem jest np wyraz a
10 = 5
13 kwi 23:09
Prezesik: wow dzięki coraz lepiej ogarniam te dowody
13 kwi 23:20
Prezesik: na to bym nie wpadł
13 kwi 23:21
pigor: ..., lub np. tak :
| | 100n | |
an= |
| ⇔ ann2−100n+100an=0 i 1002−4an*100an ≥0 ⇔ |
| | n2−+100 | |
⇔ 100−4a
2n ≥0 ⇔ a
2n ≤ 25 ⇔ −5 ≤
an ≤ 5 ⇒
max. an=5
i w zasadzie to mógłby być koniec , a który to wyraz

rozwiązuję
równanie: a
n=5 ⇔ 100n= 5n
2+500 i n∊N
+ ⇔
n=10 . ...
13 kwi 23:38