a
wd410: a = 7; b = 10; α = 45*
Dlaczego taki trójkąt nie istnieje?
13 kwi 22:58
Bogdan:
| | √2 | |
Z twierdzenia cosinusów: 49 = 100 + c2 − 20c* |
| ⇒ c2 − 10√2c + 51 = 0 |
| | 2 | |
Δ = 200 − 4*51 < 0,
13 kwi 23:07
wd410: A z twierdzenia sinusów, jeżeli można?
13 kwi 23:17
Bogdan:
| | 7 | | 10 | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = |
| ⇒ sinβ = ... ⇒ β = ... |
| | sin45o | | sinβ | |
γ = 180
o − 45
o − β
To jest bardziej złożona droga
13 kwi 23:37
wd410: Nie miałem jeszcze twierdzenia cosinusów, dziękuje za odpowiedź.
13 kwi 23:39
Bogdan:

To jeszcze inaczej:
| | √2 | |
x√2 = 10 /* |
| ⇒ x = 5√2 = h, |
| | 2 | |
y =
√49 − 50 =
√−1 sprzeczność w zbiorze R
13 kwi 23:45