elipsa
Saizou :
| | 169 | |
Napisać równanie elipsy, której mała oś równa się 10 a kierownicami są proste x=± |
| |
| | 12 | |
2b=10
b=5
| | 25 | |
b2+c2=a2⇒12c2−169c+300=0⇒c1= |
| i c2=12 |
| | 12 | |
i pytanie dlaczego odrzucamy wersję c
1?
13 kwi 22:18
Saizou :
ktoś podpowie ?
14 kwi 22:09
Saizou : up
15 kwi 07:42
Saizou :
ktoś rozjaśni umysł ?
15 kwi 15:14
Jacek: A może nie odrzucamy, może są dwie różne elipsy o takich samych kierownicach?
15 kwi 15:27
Jacek: Bo w obu przypadkach a>b, czyli OK z warunkiem co jest małą osią.
W obu przy różnym a i c wychodzą mi te same kierownice. Także chyba mogą być dwa takie
dopuszczalne rozwiązania.
15 kwi 15:29
Saizou : niby taka jest odpowiedź w zbiorze zadań, ale wg. mnie też są 2 elipsy
15 kwi 15:30
Jacek: no i c=√a2−b2 jest spełnione, w tym to że c>0.
15 kwi 15:35