planimetria
prezes222: dwa prostokąty so podobne do siebie w stosunku 1:4 suma dwóch róznych boków w I pierwszym
prostokącie wynosi 80 cm a róznica dwuch róznych boków w drugim prostokącie jest równa 40 cm
oblicz pole obu prostokątów
13 kwi 22:08
Eta:

a+b=80 i 4b−4a=40 ⇒ b−a=10
a+b=80
−a+b=10
−−−−−−−−−−
2b=90 ⇒ b=.......... i a=.....
dokończ .......
13 kwi 22:30
pigor: ..., np. tak: skala k=1:4 i jeśli a,b − dwa boki jednego prostokąta , to
z warunków zadnia :a+b=80 i 4a−4b=40 ⇔ a+b=80 i a−b=10 /± stronami ⇔
⇔ 2a=90 i 2b=70 ⇒
⇒
P1 = ab= 45*35 = 1575 [cm
2] =
15,75 [dm2]
oraz
P2 = 4
2*P
1 = 16*1575 [cm
2] = ... policz dalej...
13 kwi 22:43
Eta:
13 kwi 22:44
pigor: ..., przysnąłem sobie nieco

.
13 kwi 22:44