nie znam się
nie umiem: Liczby −2 i 3 są rozwiązaniami równania x3+ax2+bx−6=0. Wyznacz wartości współczynników a i b.
Jak się za to zabrać?
13 kwi 22:05
Kejt:
W(x) = x3+ax2+bx−6
W(−2)=0
W(3)=0
będziesz miał/a układ równań do rozwiązania.
13 kwi 22:06
Ajtek:
W(−2)=0
W(3)=0
Podstaw w miejsce x te liczby i masz układ równań do rozwiązania
13 kwi 22:07
5-latek: W(−2)=0
W(3)=0 podstawiaj i licz
13 kwi 22:07
Ajtek:
Cześć
Kejt 
.
13 kwi 22:07
nie umiem: Noo popatrz.. o tym nie pomyślałem ^^
13 kwi 22:08
Ajtek:
Witaj
5−latek 
.
13 kwi 22:08
Kejt: cześć
Ajtku
13 kwi 22:08
nie umiem: Rozbijałem to na nawiasy i dlatego mi nie wychodziło ^^
13 kwi 22:08
5-latek: Witaj
Ajtek
13 kwi 22:09
nie umiem: Ehhh... nie wyszło...
13 kwi 22:15
nie umiem: a wynosi 2.8, b już nawet nie liczę, bo wiem że źle jest
13 kwi 22:16
Ajtek:
Pokaż obliczenia, sprawdzimy.
13 kwi 22:16
nie umiem: Sory, mój błąd. Zamiast plusa dałem minus, teraz wszystko gra
13 kwi 22:21
Ajtek:
Brawo!
13 kwi 22:22