Oblicz granice jednostronne
Kuba:
lim 5x √x2−9
x−−> −3−
móglby mi ktos wytlumaczyc po kolei o co chodzi? bo kompletnie tego nie rozumiem
13 kwi 21:54
Justyna: Podstaw sobie −3 pod x. Pod pierwiastkiem się wyzeruje, ale nie będzie to 'zwykłe' 0, tylko 0+
lub 0−, więc tak, żeby sprawdzić czy 0 będzie dodatnie czy ujemne (wiem, dziwnie to brzmi),
podstaw sobie liczbę z lewej strony −3, np. −3,1 i sprawdź, czy wynik będzie dodatni czy
ujemny. Jeśli dodatni, to będzie to 0+, a jeśli ujemny to 0−
13 kwi 21:56
Kuba: cyhba 0− ?
13 kwi 22:07
Kuba: natomiast w odpowiedzi jest 0,więc coś nie gra
13 kwi 22:07
jakubs: Pod pierwiastkiem otrzymasz 0+ i z iloczynu 5*(−3−)*√0+ = 0
13 kwi 22:13
Justyna: 0+ i 0− są po to, żeby wiedzieć czy jeśli w wyniku wyjdzie np.
∞ pomnożona przez 0+ lub 0−, to
czy jest to odpowiednio +
∞, czy −
∞. W innych przypadkach każda liczba pomnożona przez 0+ lub
0− daje w wyniku 0
13 kwi 22:13
Kuba: dobrze,a może w takim razie ten:
x−> −6
+
wymnozylem przez to co u gory tylko z plusem i oczywiscie przez to podzielilem,ale dalej nie
wiem co..
13 kwi 22:15
jakubs: Taka granica wyjdzie z liczbą zespoloną, wiesz co to za liczba ?
13 kwi 22:21
13 kwi 22:21
Justyna: Kurcze, źle zrobiłam, myślałam że x −> 6+.
13 kwi 22:23
Kuba: odpowiedz to 1
13 kwi 22:23
Justyna: Nie wiem jak zrobić ten przykład, bo wychodzi pod pierwiastkiem liczba ujemna po podstawieniu
−6.
13 kwi 22:25
jakubs: Nie −6, a −24
√−24=2i
√6, czyli:
13 kwi 22:28
Kuba: bo ja pomylilem,przepraszam, ma byc pod pierwiastkiem 2x+12
13 kwi 22:28
jakubs: No to wystarczy podstawić, pod pierwiastkiem dostaniesz 0+, wiesz skąd ?
13 kwi 22:30
Kuba: tak,ale wydawalo mi sie,ze jesli nie ma symbolu nieoznaczonego,to musze zaczac to rozpisywac,a
nie tyle,ze tylko podstawiac
13 kwi 22:38
jakubs: | | 0−2 | |
Nie, nie trzeba. Wystarczy podstawić i otrzymasz |
| =1 |
| | −2 | |
13 kwi 22:41
Kuba: okej,w takim razie juz rozumiem.
a jesli mam taka granice
| | 2x+7 | | 2−4x2 | |
lim |
| + |
| |
| | x−5 | | 2x+7 | |
x−> −
∞
13 kwi 22:53
Kuba: 2x+7 w pierwszym *
13 kwi 22:54
jakubs: Pierwszy ułamek, to symbol nieoznaczony(podziel licznik i mianownik przez najwyższy stopień x w
mianowniku).
Drugi ułamek: Możesz zastosować metodę z 1 ułamka lub:
a) jeżeli stopień licznika > mianownika granicą będzie w zależności od zadanka +∞ lub −∞
b) jeżeli stopień licznika = mianownika granicą jest 1
c) jeżeli stopień licznika < mianownika granicą jest 0
13 kwi 22:57
Kuba: czyli nie musze ich sporwadzac na wspolna kreske ulamkowa,zeby dzielic przez najwyzszy stopien
mianownika?
13 kwi 22:59
Kuba: bo w tym zadaniu,gdy wydzielę przez x to w liczniku dalej zostanie mi ten x ,wiec nie wiem
dalej
13 kwi 23:01
jakubs: Trochę niepoprawnie zapisałem. No i w pierwszym ułamku możesz z tego skorzystać. Zmęczenie daje
się we znaki. Czas uciekać spać.
| | xn | | αxn | | α | |
b) jeżeli masz " |
| =1" a jak masz " |
| = |
| " |
| | xn | | βxn | | β | |
13 kwi 23:01
jakubs: Dzielę przez "x":
| 2+7/x | | 2+0 | |
| , no i teraz dla 7/x i −5/x skorzystać z c) i otrzymasz |
| = 2 |
| 1−5/x | | 1−0 | |
13 kwi 23:03
Kuba: znow moj blad.. bo mamy 2x2+7...
13 kwi 23:03
jakubs: To nie ma problemu. Przemyśl to co napisałem i spróbuj zrobić.
13 kwi 23:05