Równanie parametryczne prostej
Michalina: W jaki sposób zapisać równanie x − y − 2 = 0 w postaci parametrycznej?
Jeśli się nie mylę, to potrzebuję wektor równoległy i punkt.
Wektor: AB = [1,−1], a punkt? dowolny?
w rozwiązaniu jest:
x = t − 1
y = t + 1
13 kwi 21:44
Michalina: mały błąd
x = t + 1
y = t − 1
13 kwi 21:59
pigor: ..., np. tak :
dana prosta
p: x−y−2=0 w postaci ogólnej ⇒ [1,−1] ⊥ p
| | x−1 | | y+1 | |
i np.(1,−1)∊p, wtedy p w postaci kanonicznej to : |
| = |
| = t ⇔ |
| | 1 | | −1 | |
⇔
(x, y) = (t+1, t−1) − szukane równanie
parametryczne. ...
13 kwi 22:10
PW: Oj, z tym wektorem AB→ to zgadywanka.
Prosta ma równanie
y = x −2,
jest równoległa do prostej y = x. Wektor [1, −1] na pewno nie jest do niej równoległy (wręcz
przeciwnie, cokolwiek by to miało znaczyć).
13 kwi 22:12
pigor: ..., przepraszam, źle

, bo przecież wektor [1,−1] to normalny,
więc [1,1] to wektor równoległy do p (kierunkowy) , a wtedy
| x−1 | | y+1 | |
| = |
| = t ⇒ (x,y) = (t+1,t−1) ; popraw sobie ;  |
| 1 | | 1 | |
13 kwi 22:15
Michalina: dzięki
13 kwi 22:21