Prawdopodobieństwo.
aanka: W pierwszej urnie są kule czarne i białe, w drugiej 10 kul niebieskich i 15 kul zielonych,
a w trzeciej – 14 kul niebieskich i 7 zielonych. Najpierw losujemy kulę z pierwszej urny,
a następnie losujemy kulę z drugiej albo z trzeciej urny w zależności od tego, czy z pierwszej
urny wylosowaliśmy odpowiednio kulę białą, czy czarną. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
czarnej kuli z pierwszej urny, jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania według opisanego schematu
kuli niebieskiej jest takie samo jak zielonej.
13 kwi 21:43
aanka:
14 kwi 22:02
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Pomógłbym Ci, ale nie umiem, mimo, że nie czytałem polecenia.
14 kwi 22:33
aanka: Przeczytanie polecenia dużo nie daje
14 kwi 22:54
J:

x − poszukiwane prawdopodobieństwo
| | 10 | | 14 | |
P(N) = (1−x)* |
| + x* |
| |
| | 25 | | 21 | |
| | 15 | | 7 | |
P(Z) = (1−x)* |
| + x* |
| |
| | 25 | | 21 | |
z warunku: P(N) = P(Z) ..... obliczamy szukane x
15 kwi 09:06
aanka: Dziękuje
15 kwi 12:56