W trójkącie ostrokątnym ABC długość boku AB=10, środkowej AK=9, a wysokość BL=8.
Mat8:

W trójkącie ostrokątnym ABC długość boku AB=10, środkowej AK=9, a wysokość BL=8. Oblicz pole
trójkąta ABC.
Nie wiem jak się za to zabrać, kombinowałem trochę z twierdzeniem cosinusów ale nic z tego.
13 kwi 21:38
Mat8: Chyba już do tego doszedłem. Jakby ktoś był ciekawy to
1) wyznaczyłem |AL| z pitagorasa ABL
2) zapisałem |LC| jako wyrażenie z x (pitagoras LBC)
3) kąt przy A oznaczyłem jako alfa i wyznaczyłem jego cosinus z trójkata ABL
4) z twierdzenia cosinusów trójkąta ABC wyznaczyłem x, potem |AC|
i |AC| * 8 / 2 = pole
13 kwi 21:51
Mat8: Jeśli w moim rozumowaniu są jakieś błędy dajcie znać
13 kwi 21:51