Skrócone mnożenie
Marcin: Witam, chciałbym się dowiedzieć jak (−1−1)2=4
Dla mnie (−1−1)2= (−1)2−2*(−1)*(−1)+1=1−2+1=0
Dziękuję
13 kwi 21:29
Kejt:
(−1 −1)2 = (−2)2 = 4
lub:
= (−1)2 + 2 + (−1)2 = 4
13 kwi 21:30
Marcin: Czemu +2?

Tylko tego nie rozumiem.
13 kwi 21:32
pigor: .., bo
... +2*(−1)*(−1), a nie minus jak to napisałeś gdyż masz
tylko jeden wzór (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 do którego podstaw
sobie swoje a=b= −1, to zobaczysz co ci wyjdzie ;
ten drugi z −2ab wynika z niego gdy a>0 i b<0 . i to tyle . ...
13 kwi 21:37
Kejt:
ponieważ:
dla wzorów:
(a−b)2 = a2 −2ab +b2
(a+b)2 = a2 +2ab +b2
jest od razu podane jaki znak ma mieć 2ab, w praktyce obydwa wzory sprowadzają się do jednego:
a2 + 2ab +b2
ale!
przy podanej przeze mnie postaci, tej na zielono
musisz pamiętać o znakach, czyli bez lenienia się... na dowód:
z zielonego wzoru:
(a−b)2 = (a + (−b))2 = a2 + 2 * a * (−b) + b2
jak widać, wyjdzie na to samo..
co do Twojego przykładu:
iloczyn:
2 * (−1) * (−1) da oczywiście 2
mam nadzieję, że jasne?
13 kwi 21:42
Marcin: Tak, dziękuję
13 kwi 21:45