matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
?:
Proszę o pomoc!
Rozwiąż równanie: cosx + sin3x = 0
13 kwi 20:55
Ajtek:
Ja bym próbował graficznie.
13 kwi 21:07
Ajtek:
Zielony
y=cosx
Niebieski
y=−sin(3x)
Czerwony
y=cosx+sin3x
13 kwi 21:23
PW:
3π
− cosx = sin(
+ x), mamy więc do rozwiązania równanie
2
3π
sin3x = sin(
+ x)
2
typu sinα = sinβ.
13 kwi 23:18