pomocy, nie wiem wgl jak to zrobic :(
gosc: Wyznacz ciag arytmetyczny (a
n) spełniający warunki:
13 kwi 20:38
Ajtek:
a1+a1+r=−6
a1+r+a1+3r=0
Masz do rozwiązania układ równań. Następnie podstaw do wzoru na an, znajdziesz ten ciąg.
13 kwi 20:40
gosc: A jeśli mam w przykładzie coś takiego:
13 kwi 20:54
gosc: A jeśli mam w przykładzie coś takiego:
13 kwi 20:55
Ajtek:
Analogicznie, tylko z dolnego sobie wyznacz a1 lub r i podstaw do góry.
13 kwi 21:01
gosc: | ⎧ | a12+6r=−8 | |
| ⎩ | 2a1+8r=−2 | Nie wychodzi mi nic
|
13 kwi 21:22
Ajtek:
Pokaż obliczenia, będę za kwadrans to sprawdzę.
13 kwi 21:27
gosc: No to ciag dalszy:
2a
1=−2−8r /:2
a
1=−2−8r/2
(−2−8r/2)
2+6r=−8
4+64r
2/4+6r=−8
4+64r
2+6r/4=−8 /*4
64r
2+6r+12=0
...tu mam deltę obliczać czy mam wszystko zle...
13 kwi 21:39
Ajtek:
2a
1=−2−8r /:2
a
1=−1−4r obie strony równania dzielisz.
Jak podstawisz masz wzór skróconego mnożenia. Pokaż jak liczysz wzorek

.
13 kwi 21:42
gosc: Ale to jest −2−8r2 a w mnożeniu można tylko skracać z tego co wiem..
13 kwi 21:55
Ajtek:
Owszem, ale:
| −2−8r | | 2*(−1−4r) | |
| = |
| =−1−4r |
| 2 | | 2 | |
13 kwi 21:56
gosc: Wyłączyć przed nawias? O ja głupia..
13 kwi 22:00
Ajtek:
Nie głupia tylko zestresowana jeśli już. Licz dalej

.
13 kwi 22:01
gosc: znerwicowana jak coś

(−1−4r)
2*6r=−8
1−8r+16r
2*6r=−8
1−8r+96r
3+8=0
13 kwi 22:09
Ajtek:
Gubisz nawiasy.
(1−8r+16r2)*6r=−8
13 kwi 22:11
niewiadomokto: (−1−4r)
2=(1+4r)
2=16r
2+8r+1

(16r
2+8r+1)*6r=−8
i mnożysz cały nawias, nie tylko 16r
2
13 kwi 22:13
Ajtek:
No oczywiście że tak jak pisze
niewiadomokto 
.
13 kwi 22:14
5-latek: Przeciez sama by to tego doszla z pomocą
Ajtka
13 kwi 22:17
Ajtek:
5−latek ja mam dzisiaj zaćmę

. Puściłem −8r
13 kwi 22:18
niewiadomokto: Wybacz
13 kwi 22:19
Ajtek:
niewiadomokto, dziękuję za zwrócenie uwagi

Patrz post wyżej.
13 kwi 22:19
gosc: zaćme to mam ja jak widze ciagi..
96r
3+48r
2+6r=−8
I teraz r przed nawias? I delta
13 kwi 22:25
Ajtek:
Napisz raz jeszcze co mamy policzyć, za dużo wersji widzę i wychodzą głupoty.
13 kwi 22:41
gosc: To tak jak mi..
13 kwi 22:51
gosc: Juz mi się wszystko na amen poplatalo..
13 kwi 22:52
Ajtek:
W związku z tym idź spać. Wyśpij się, idź do szkoły, wróć. Odpocznij. Wrócimy do ciągów jutro
wieczorem. Będę po 20−stej.
13 kwi 22:53
gosc: Jutro to po ptokach będzie

spac idę, zadania brak
13 kwi 23:00